zondag 8 maart 2015

Lente op Balkon !!!!

Toen de in oktober geplante bolletjes in december al hun groene kopjes boven de grond staken, en het blad vrolijk door bleef groeien, dacht ik dit gaat niks meer worden dit voorjaar, al mijn plant moeite is voor niets geweest. Maar verkeerd gedacht een paar weken geleden kwam heel voorzichtig de eerste crocus tot leven, en dit werkte waarschijnlijk aanstekelijk want ondertussen bloeien er al veel bolletjes of zijn er mee bezig. Geweldig. En iedere dag kan ik hier zo van genieten. De lente is in zicht YEH. Vandaag met dit heerlijke lenteweer op het balkon gewerkt. Gesnoeid, en het een en ander gezaaid in de koudebak, zag ik dat de rest ook is begonnen met ontwaken en uitlopen.





Hortensia


De Blauwe Druif doet ook zijn best.


Roos loopt mooi uit.



Vandaag gesnoeide Vlinderstruik staat er een beetje zielig bij, hoop dat dit goed komt.



Het (Moes)tuin seizoen is begonnen.

Nou ja, eigenlijk  al iets eerder, begin februari ben ik al begonnen met het zaaien van tomaten en bloemen. Puur omdat ik nu weet dat het bij mij altijd erg lang duurt voordat ik mooie plantjes heb om uit te planten. Het word nu mijn 3e jaar dat ik serieus zaai, verspeen, verpot, enzovoorts. Voor die tijd kocht ik eigenlijk altijd mijn plantjes bij het tuincentrum. Wat het moestuinieren betreft kocht ik dan eigenlijk alleen maar een trostomaatjes plant. Totdat mij het wel leuk leek om het een en ander zelf te gaan zaaien. Dit ging het eerste jaar best goed moet ik zeggen, dankzij het van te voren veel lezen over het moestuinieren op internet. En zo was er weer een nieuwe hobby bij. Met regelmaat lees ik het blog van Diana en het Moestuin forum., maar het meeste leer je toch door gewoon te doen en te beginnen. Heb de afgelopen jaren dan ook best veel uitgeprobeerd op mijn balkon. Diverse soorten cherrytomaten, komkommer, paprika, bonen, erwten, diverse soorten sla, aardbeien, bramen en natuurlijk bloemen, het een deed het beter dan het ander. Dit jaar laat ik mijn ervaring tot nu toe spreken en ga niet meer zoveel soorten groenten kweken, omdat er voor sommige soorten toch wel veel gezaaid moet worden om een leuke opbrengst te hebben (ruimte op mijn balkon is beperkt) of omdat bakken op balkon toch minder geschikt zijn. Dus deze keer heb ik cherrytomaten, tomaten van gewoon formaat, kropsla, veldsla, rucola en niet te vergeten het fruit aardbeien, en 2 bramenstruikjes (in wording). Kortom een bescheiden moestuintje op balkon, met veel bloemen, dat dan wel weer.

                                                   
                                                             GROENTE en FRUIT                                         
                                                           
                                                       

                                                        Cherry tomaat Gardners Delight
                                                        Cherry tomaat Red Cherry
                                                        Tomaat Visitation Vally



                                                       Bramenstruikje vorig jaar geplant.
                                                       Toen 6 bramen van kunnen oogsten.


                                                           Nieuwe braam vandaag geplant,
                                                           waarvan ik hoop dat ook deze dit jaar
                                                           zal uitgroeien tot een klein struikje.

   
                                                   Aardbei,vorig jaar gekocht als frigo stekjes.
                                                   Vorig jaar een zeer redelijke opbrengst van gehad.
                                                   En  vandaag na het weghalen van de dode bladeren
                                                   zag ik een heel klein groen knopje, ja ze leven nog.

                                                        
                                                                  BLOEMEN



Dahlia


Asarina Erubescens
Datura
Mirabilis Jalapa Limelight



Antirrhinum Majus Peaches & Cream
Antirrhinum Royal Bride



Lathyrus Odoratus ansy Lavender Flush
Lathyrus Odoratus Prima Ballerina


Het AH moestuintje van Bo




Om jullie op de hoogte te houden van mijn mini moes en bloem balkon, zal ik regelmatig hierover een blog schijven.

vrijdag 6 maart 2015

Bijna jarig

Nog heel even en dan word ze alweer 12 mijn oudste dochter. En bij jarig zijn horen natuurlijk nieuwe kleren. Dus online stof gekocht bij de stoffenkraam en een patroontje uitgezocht. De keuze viel op een patroon uit knippie 6 2014. Het patroon lijkt moeilijker dan het is, alleen het omzomen van de schouder opening is even een lastig klusje, heel voorzichtig stapvoets genaaid. Dankzij mijn nieuwe naaimachine kan dit gelukkig. De boordzoom bleef helaas een beetje golven, waardoor hij niet mooi viel. Heb de zoom toen heel voorzichtig gestreken met een beetje stoom (wat eigenlijk niet mag bij gebreide stof), pff het lukte de zoom is weer mooi plat. Robin blij en ik tevreden met de nieuwe trui in voorjaars kleur.

En als je dan iets voor de een maakt moet dat natuurlijk ook voor de ander, dus ook een nieuwe set voor de jongste. Shirt is het patroon antonia van farbenmix, het rokje is de pauline uit zelfgemaakte kleertjes van Catherine Deweerdt. Ook al had ik een onderslag achter de opening onder de knoopsluiting gemaakt, wil ik er de volgende keer een kleine rits inzetten. Het patroon is mooi met een goede pasvorm, jammer dat er weinig aandacht of moeite word gedaan voor een mooie sluiting.